Onze Afrikaanse en Caribische vrijwilligers zijn finalisten voor een Appeltje van Oranje, de jaarlijkse Koninklijke prijs uit handen van Koningin Maxima! Tijdens de Stemtiendaagse, die op woensdag 20 januari ophield, hebben we 1078 stemmen verzameld! Dank zij jou! Heel erg bedankt voor dit prachtige aantal stemmen. Inmiddels heeft ook al de online presentatie plaatsgevonden van de laatste 40 initiatieven die in de race waren en de jury heeft daar uit 12 inititieven gekozen waaronder de Positive Brothers & Sisters! We horen dus bij de laatste 12 waarvan 10 in Nederland en 2 Caribische projecten. Er zijn drie Appeltjes te winnen. Kortom: de Positive Sisters & Brothers hebben inmiddels een kans van 1 op 4 om te winnen!

Our African and Caribbean volunteers are nominated to win a Royal Award. It is called an ‘Appeltje van Oranje’; an award that could be handed to us by Her Majesty Queen Maxima! The Positive Sisters & Brothers are nominated from 250 other projects and are still in the race with 40 others. On Wednesday 21st of January the voting round was closed. Thank you for your vote, we gatherd 1078 votes together! In the meanwhile there was an online presentation where the 40 initiatives in the race presented themselves and the jury chose 12 projects for the finals. The Positive Sisters & Brothers are with them! So there are only 12 projects running for the royal award and our chance to win one of the three Awards is 1 out of 4!

Net als heel veel mensen is onze collega Liako ook geraakt door wat er gebeurt in de beweging Black Lives Matter. Eerst had ze het gevoel dat zij er zelf niets aan deed. Daar werd ze heel verdrietig van. Toen kwam ze tot het inzicht, dat ze er elke dag mee bezig is, gewoon door wie ze is en wat ze doet. Ze heeft daarover een mooi stuk geschreven op Facebook dat we graag met jou delen: 

"So it happened that I burned myself with boiling water last night. The pain was unbearable and I had a very good cry. Though the pain was physical, the tears rolling down my eyes were very emotional. I feel like I got a chance to cry about all the overwhelming things happening in the world that leave me with empty and useless feeling. When I woke up this morning, no pain (took heavy painkillers) I felt relieved somehow and I could see things clearly.

Beste mensen,

Iedereen is bezig met Corona (= Covid-19).
Maak je je zorgen?
Op de website van de Hiv Vereniging staat informatie over HIV + Corona. De informatie is helder. En zorgvuldig.

Dit is de belangrijkste zin:

Er wordt verwacht dat er geen verschil is voor het verloop van COVID-19 bij mensen met hiv met een goede afweer en mensen zonder hiv.

Het is dus belangrijk dat je je hiv-medicatie volgens voorschrift neemt, zodat het virus onderdrukt blijft.

RETHINK+ is een organisatie die staat voor: Eigen regie over de kwaliteit van je leven nu en op langere termijn

In hun uitgave (Over hiv-zorg in Nederland) besteden ze aandacht aan Positive Sisters:

Migranten met hiv hebben specifieke hiv-zorg nodig

Een aanzienlijk deel van de mensen in Nederland die leven met hiv, komt oorspronkelijk niet hiervandaan. De migranten met hiv die hier leven, hebben vaak hun eigen problematiek. De organisatie ShivA zet zich sinds 2001 in voor de bevordering van de kwaliteit van leven van migranten uit Afrika en het Caribisch gebied, onder meer door de inzet van Positive Sisters.

‘Onze Positive Sisters zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv’

Op de website van het Oranjefonds lees je over het mooie werk dat onze Positiv Sisters doen. Het Oranjefonds steunt het Positive Sisters project.

In het artikel zegt Inga Mielitz:
“Positive Sisters is niet zomaar een maatjesproject. Bij veel maatjesprojecten zit het maatje niet in dezelfde situatie, maar zijn het goedwillende buitenstaanders die hulp bieden”, zegt oprichter van Stichting ShivA Inga Mielitz. “De Sisters zijn Afrikaanse of Caribische vrouwen die kunnen zeggen dat ze in dezelfde situatie hebben gezeten en met ondersteuning van ShivA eruit zijn gekomen. Ze zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv.” 

“Allereerst is het belangrijk dat de vrouwen zich realiseren dat ze écht kunnen leven met hiv”, legt Inga uit. “Het tweede doel is het nemen van medicatie. Als de vrouw beseft dat ze kan blijven leven, dan is zij vanzelf gemotiveerd om medicijnen te nemen. Tot slot werken ze aan hun toekomst.”