Beste mensen,

Iedereen is bezig met Corona (= Covid-19).
Maak je je zorgen?
Op de website van de Hiv Vereniging staat informatie over HIV + Corona. De informatie is helder. En zorgvuldig.

Dit is de belangrijkste zin:

Er wordt verwacht dat er geen verschil is voor het verloop van COVID-19 bij mensen met hiv met een goede afweer en mensen zonder hiv.

Het is dus belangrijk dat je je hiv-medicatie volgens voorschrift neemt, zodat het virus onderdrukt blijft.

Wil je meer weten over Corona + Hiv? Kijk op de website. Daar staan antwoorden op de belangrijkste vragen.

Wil je meer weten over Corona? Klik hier voor Nederlandse informatie + tekeningen

Heb je een vraag? Je kunt bellen naar: 0800-1351

Maak jezelf niet gek met filmpjes van internet. Er is veel nep-nieuws. Haal je informatie uit het journaal of van een goede krant.

Wij wensen je:

 • Zorg goed voor jezelf.
 • Vergeet niet van het leven te genieten, het is lente.
 • Blijf in contact met mensen van wie je houdt.
 • Je kunt ons altijd bellen als je samen wilt praten over wat je bezig houdt.

Hartelijke groet van het ShivA-team:

Liako, Edmund, Everdien, Anika, Anicetas en Inga.

 

English:

Dear friends of ShivA,

Everybody is busy with Corona (= Covid-19).
Are you concerned?
On the website of Hiv Vereniging you can find information about HIV + Corana IN ENGLISH! The information is clear. And careful.

This is the most important sentence:

The expectation is that there is no difference between how COVID-19 affects people with HIV with adequate resistance and those without HIV. Therefore, it is important that you continue to take your HIV medication as prescribed, so that the virus remains supressed.

Want to know more about Corona + HIV in English? Look at the website

They answer the most important questions.

Do you want to know more about Corona? Read this English info + pictures.

Do you have a question: You can call to: 0800-1351

Search your information from reliable + serious media, the Dutch television or BBC. Be careful with films on facebook, WhatsApp, internet. There is lots of fake–news. It only makes people afraid.

We wish you:

 • Take well care of yourself.
 • Remember to enjoy life, it is spring!
 • Stay in contact with people you love.
 • You can always call us if you want to talk. 

Check these pages for informatie in other languages: 

Tigrinya: ኮሮና ቫይረስ
Arabisch: فيروس كورونا
Turks: Koronavirüsü

 

Warm greetings from the ShivA-team:

Liako, Edmund, Everdien, Anika, Anicetas en Inga.

Team matches 

Wil je met ons praten? Neem gerust contact op:

 • Inga Mielitz 06 43 7787 13, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (Positive Sisters, Geestelijk verzorgster, directeur)
 • Edmund Owusu 06 390 133 97, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (Positive Brothers, geestelijk verzorger)
 • Everdien Hagen 06 118 40 805, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (retraite, geestelijk raadsvrouw, Positive Sisters)
 • Liako Lekhooa 06 47 22 70 48, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Positive Sisters, counsellor)

Kaft Vuurwerk 002Het tweede artikel van onze recensent Adbella (15). Volg zijn artikelen hier! 

Boekbespreking 'SpangaS Vuurwerk' 

van: Hetty Kleinloog

"SpangaS is een populaire tv serie over leerlingen van het Spangalis College. In “Vuurwerk” lezen we verhalen vanuit verschillende perspectieven van tien hoofdpersonen. Dat maakt “Vuurwerk” heel interessant, want wie weet wat er allemaal kan gebeuren!

Het eerste artikel van onze recensent Adbella (15). Houd het in de gaten, er volgen er meer: 

Boekbespreking 'Het leven van een loser, vet koel' 

van: Jeff Kinney

‘’Het leven van een loser’’ is een serie boeken geschreven door Jeff Kinney. De serie gaat over het leven van Bram Botermans, en wat hij elke dag meemaakt. De boeken zijn al meer dan 200 miljoen keer verkocht en schrijver Jeff Kinney stopt voorlopig niet met schrijven. Het boek ‘‘Het leven van een loser, vet koel’’ gaat over Bram en zijn problemen in de winter, van een hittegolf in januari tot en met een sneeuwgevecht met de hele buurt.

RETHINK+ is een organisatie die staat voor: Eigen regie over de kwaliteit van je leven nu en op langere termijn

In hun uitgave (Over hiv-zorg in Nederland) besteden ze aandacht aan Positive Sisters:

Migranten met hiv hebben specifieke hiv-zorg nodig

Een aanzienlijk deel van de mensen in Nederland die leven met hiv, komt oorspronkelijk niet hiervandaan. De migranten met hiv die hier leven, hebben vaak hun eigen problematiek. De organisatie ShivA zet zich sinds 2001 in voor de bevordering van de kwaliteit van leven van migranten uit Afrika en het Caribisch gebied, onder meer door de inzet van Positive Sisters.

‘Onze Positive Sisters zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv’

Op de website van het Oranjefonds lees je over het mooie werk dat onze Positiv Sisters doen. Het Oranjefonds steunt het Positive Sisters project.

In het artikel zegt Inga Mielitz:
“Positive Sisters is niet zomaar een maatjesproject. Bij veel maatjesprojecten zit het maatje niet in dezelfde situatie, maar zijn het goedwillende buitenstaanders die hulp bieden”, zegt oprichter van Stichting ShivA Inga Mielitz. “De Sisters zijn Afrikaanse of Caribische vrouwen die kunnen zeggen dat ze in dezelfde situatie hebben gezeten en met ondersteuning van ShivA eruit zijn gekomen. Ze zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv.” 

“Allereerst is het belangrijk dat de vrouwen zich realiseren dat ze écht kunnen leven met hiv”, legt Inga uit. “Het tweede doel is het nemen van medicatie. Als de vrouw beseft dat ze kan blijven leven, dan is zij vanzelf gemotiveerd om medicijnen te nemen. Tot slot werken ze aan hun toekomst.” 

Sjiva is heel blij met de benoeming van Winnie Byanyima, een vrouw van Afrikaanse afkomst, als nieuwe directeur van UNAIDS.

UNAIDS schrijft over haar benoeming:

"Ms Byanyima brings a wealth of experience and commitment in harnessing the power of governments, multilateral agencies, the private sector and civil society to end the AIDS epidemic around the world. Ms Byanyima has been the Executive Director of Oxfam International since 2013. Prior to that, she served for seven years as the Director of Gender and Development at the United Nations Development Programme."

Hard voor jezelf? Hart voor jezelf!

We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de Kloosterdagen van ShivA! 

Wanneer?retraite

14-17 november 2019

Wat?

Tijd om tot jezelf te komen; dicht bij de natuur, in een sfeer van rust en aandacht; met maximaal 12 personen; in een zeer gevarieerde groep

Voor wie?

 • Je hebt in je leven te maken met Hiv en
 • Je hebt daar vragen bij
 • Je staat voor een keuze in je leven of
 • Je moet alles eens op een rijtje zetten of
 • Je vraagt je af hoe je zin in je leven vindt of houdt
 • enje wilt daar met anderen bij stil staan en aan werken

Voor wie niet?

Omdat we in een groep werken, kunnen we geen mensen uitnodigen met psychiatrische problematiek of een actuele verslaving.

Waar?

In een gastvrij klooster ( www.liobaklooster.nl ) in de duinen bij Egmond. De kloosterdagen zijn voor iedereen. Openheid om in een klooster op adem te komen, nieuwsgierigheid naar elkaars achtergrond, manier van leven en levensinstelling is meer dan voldoende!

Hoe?

Marjolein Annegarn geeft yoga en massage, zij zorgt er voor dat ons lichaam liefdevolle aandacht en ontspanning krijgt. Everdien Hagen is geestelijk begeleider. Zij heeft de leiding in de groep en kan je helpen je vraag te verdiepen en te verhelderen. We maken kennis met ieders inspiratiebronnen en delen elkaars wijsheid en levenservaring. Je hebt ruim de tijd om ook alleen te zijn en tot rust te komen, bijvoorbeeld met een wandeling naar zee.Zo kun je na deze dagen van je terugtrekken en bezinnen weer met nieuwe moed en een nieuwe kijk op je vragen naar je gewone leven terugkeren.

Wat kost het?

Mochten de kosten een bezwaar zijn, laat het ons weten, niemand hoeft thuis te blijven vanwege het geld. Standaard tarief 180 euro. Voor mensen met een minimuminkomen en studenten 100 euro.

Interesse?

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobiel/app : 06-11840805

NIEUWSBRIEF JANUARI 2019

Beste mensen,

Bloesem

Wat gaat de tijd toch snel! De jaarwisseling lijkt nog maar net achter de rug en het is al weer bijna februari! Maar het is nooit te laat voor wensen. We wensen je daarom van harte toe dat 2019 voor jou een jaar wordt vol warmte, liefde en vertrouwen. Misschien dat er ook momenten komen die verdrietig of moeilijk zijn. Weet in dat geval dat wij maar één telefoontje of App’je van je verwijderd zijn. 

Bij ShivA staat er voor 2019 al weer van alles gepland:

 • Op 23 maart is er een I LOVE MY LIFE dag voor migrantenvrouwen in Almere.
 • Van 28 t/m 31 maart vinden de Kloosterdagen in het Liobaklooster in de duinen van Egmond plaats, met deze keer als thema Hard voor jezelf? Hart voor jezelf!
 • En we plannen een korte retraite voor professionals in de hiv-zorg.
 • Voor toekomstige Positive Sisters vindt er op zaterdag 16 maart een oriëntatie-dag plaats. De Positive Sisters training We Are Family!   volgt vanaf 13 april.
 • Nieuw dit jaar is de Positive Brothers training We Are Brothers! Deze gaat op zaterdag 2 maart van start.

Deze en andere activiteiten worden in onze nieuwsbrief nader toegelicht, lees het allemaal hier
Hartelijke groeten, tot ergens in 2019! Everdien, Liako, Edmund en Inga

 

‘Trust & Relations/Vertrouwen & Relaties’
Op 1 december (Wereld AIDS Dag) komen de migrantenmannen weer bij elkaar voor een ontmoetings- en empowerment dag.
ShivA verwelkomt een groeiende groep hiv-positieve mannen met Afrikaanse, Caraïbische, Aziatische en Midden-Oosten achtergrond.

positive brothers shiva

Het programma wordt professioneel begeleid door Edmund Owusu, geestelijk verzorger bij ShivA en Marten Bos, coach/ trainer (o.a. diversiteit: seksuele, gender, etnische)

Publicatie - Kerk in Mokum april 2018

Eind april 2018 is een mooi artikel verschenen over het werk van ShivA en de Positive Sisters in het blad Kerk in Mokum (blad voor kerk, cultuur en samenleving van de Protestantse Kerk Amsterdam). Journalist Harmen Brethouwer tekende het verhaal op van een Positive Sister en Inga samen over het werk van ShivA. Wat betekent het voor de vluchtelingen en migranten die ShivA bereikt, om te leven met hiv? En hoe kunnen zij steun krijgen van een Positive Sister? Daarover lees je meer in dit artikel. De foto is gemaakt door Marloes van Doorn. 

Fotograaf Marlies van Doorn met naam in foto

 

We zijn heel blij dat we het team van ShivA hebben kunnen uitbreiden. Edmund Owusu en Everdien Hagen zijn de nieuwe collega’s van Liako en Inga geworden.

Bekijk: een nieuw Levenskrachtverhaal:

A Very Happy Brain

gedeeld door Erik tijdens de ShivA kloosterdagen


Dat je goed met hiv kunt leven vertellen vijf mensen in een korte film.


Lees het vervolgverhaal Friendship:

Two women brought together by fate…will one person’s secrets cement their unlikely friendship or ruin it forever?... part one

The following weekend, they met at a bar.. . part two

Eventually Tatyana could not stand the suspense... part three