Het tweede artikel van onze recensent Adbella (15). Volg zijn artikelen hier! 

 

Boekbespreking 'SpangaS Vuurwerk'

van: Hetty KleinloogKaft Vuurwerk 002

"SpangaS is een populaire tv serie over leerlingen van het Spangalis College. In “Vuurwerk” lezen we verhalen vanuit verschillende perspectieven van tien hoofdpersonen. Dat maakt “Vuurwerk” heel interessant, want wie weet wat er allemaal kan gebeuren!

Renée

Renée is een heel druk meisje dat er van houdt om ‘jongensdingen’ te doen, nou ja ligt er maar aan wat mensen jongensdingen noemen. Maar voor Renée scheelt dat niks, zij houdt er van om die dingen te doen. Renée vindt het leuk om bij haar oom Reiner te logeren, heel even alle stress van school en thuis te vergeten en te rusten. Ze is ook een heel behulpzame persoon. Wanner ze een dakloze man in de kelder van de school aantreft, helpt ze hem meteen. Hij is een magere man met grijs haar en een sikje. Hij zit in een hoekje en probeert het warm te krijgen. Hij heet Vogel. Renée brengt hem boterhammen en boeken, zodat hij deze winter kan overleven. Vogel vindt de vriendelijkheid van Renée een beetje teveel, en begint pissig te worden. Hij noemt Renée verwend, en dat maakt haar heel boos.

Meral

Meral, het zieke meisje wordt ze ook wel genoemd. Ze heeft namelijk botkanker. Ze zit niet zo vaak meer op school, maar is vaak in het ziekenhuis voor onderzoeken en behandelingen. Een jonge onderbouwer die heel precies en bazig is, althans dat vinden de anderen. Voor Meral maakt dat niet uit. Zij is blij met zichzelf, ook al heeft ze kanker. Haar familie komt uit Turkije, maar ze leeft alleen met haar vader. Haar moeder en zus wonen in Turkije. Nu Meral ziek is, is haar moeder in Nederland om haar dochter te helpen. Meral is bang dat haar ziekte erger wordt, maar probeert hoop te blijven hebben. Ze weet dat het goed komt, dat weet ze zeker.

Charley

Charley, sommige mensen vinden haar bazig, of kattig. Maar zij vindt zichzelf juist iemand die alles kan organiseren en leiding kan geven. Wat mensen maar van haar vinden, kan haar weinig schelen. Ze heeft andere dingen waar ze zorgen om kan maken. Toen ze uit de kast kwam vond ze dat eerst heel spannend. Ze was heel zenuwachtig wat mensen van haar zouden vinden, maar nu maakt het haar niet meer uit. Ze is blij met wie ze is. Maar tegelijkertijd wil ze haar vriendinnetje terug, ze weet niet wat ze zonder haar moet. Ze krijgt liefdesverdriet, en kan niks anders doen dan aan haar denken. Hopen dat ze nog een keertje terug komt, of een kans geeft. 

De zwerver

Vogel is verkoper van beroep. Althans dat is wat hij zegt. Renée brengt Vogel eten, drinken en spullen om de Kerst te overleven. Hij vraagt om meer en meer, en wanneer Renée probeert om iets meer voor hem te doen raakt hij geïrriteerd. Langzamerhand begint meer en meer helder te worden over Vogel zijn vrienden en hun verleden. Van onterving tot drankproblemen: zijn vrienden hebben veel meegemaakt. Maar nog steeds weet Renée weinig over Vogel. Hij wil niet veel zeggen over wat er allemaal gebeurd is. Vogel praatte veel over de beroemde saxofonist Charley Parker. Renée en haar vrienden komen er achter dat hij zelf ook een beroemde saxofonist was, maar hij kon beroemd zijn niet aan en alles ging snel fout waardoor hij dakloos werd.

Vuurwerk!

Wanneer alle vrienden met elkaar zijn willen even het ‘zieke meisje’ bezoeken. Ze hebben Meral lang niet meer gezien, maar na de chemokuren is ze heel zwak en moe. Ze mag nog geen bezoek krijgen, maar de vrienden krijgen een idee. Als ze allemaal geld bij elkaar leggen en een vuurpijl kopen, dan kunnen ze die afschieten zodat Meral het kan zien.  Maar de zusters protesteren hier tegen. Ze willen niet dat er vuurwerk wordt afgestoken naast het ziekenhuis. Ze vinden dat Meral haar rust nodig heeft na de chemo. De vrienden besluiten tegen de zusters in te gaan en Meral een verassing te geven die ze nooit meer zal vergeten.  

Eigen mening

Ik zou zeer zeker dit boek aanraden als je van plottwist verhalen houdt. Dit boek heeft tien hoofdpersonen met ieder hun eigen interessante verhaal. Het is geen gewoon boek dat verteld wordt vanuit één perspectief. Het heeft meerdere perspectieven dankzij die tien hoofdpersonen. Dat is wat ik persoonlijk leuk vind aan het boek.

Abdella