een plek om door te praten
voor iedereen die met hiv leeft

some-english-info

verberg-hide-website

Lang leven met hiv

Lang leven

Wie nu hiv heeft, heeft dat een leven lang. Met hiv kan je oud worden! Nu we over steeds betere medicijnen beschikken, gebeurt dat ook.

Hiv, ik schrok eerst verschrikkelijk toen ik het hoorde. Maar al gauw drong het tot me door dat hiv nu een chronische ziekte is. Ook in mijn familie waren er nog veel mensen die dachten dat je er aan dood gaat! Maar ik ben mooi van plan om de 90 te gaan halen, net als mijn beide oma's!

Ik redde het net, in leven blijven tot de medicijnen er kwamen. Ik heb echt op het randje gelegen, ik was er al zo van overtuigd dat ik zou sterven.... En toen begon het leven opnieuw. Blessuretijd? Nee, blessuretijd is altijd kort. Maar ik krijg nu al 17 jaar elke dag een nieuwe dag de tijd om te leven.

Lang leven met hiv, is dat voor jou ook:
• vooruitkijken naar je leven
• hopen op een goed leven
• toekomstplannen maken
• het vertrouwen hebben dat je het goed zult hebben
• zin hebben in het leven?

ShivA, Open-je-Deuren Dag november 2014. Aanwezig zijn ongeveer 100 mensen met hiv. Inga staat op een stoel en roept: iedereen in het midden die betaald werk heeft of een opleiding volgt! Een aanzienlijk deel van de aanwezigen loopt naar het midden. De volgende vragen: 'Wie heeft in zijn familie minstens één persoon die weet van je hiv en die daar positief op gereageerd heeft? (bijna iedereen) Wie heeft gezonde kinderen gekregen na de hiv-infectie? (zeker de helft) Wie heeft een vaste relatie?(ongeveer het landelijke gemiddelde)'. Steeds andere groepen lopen naar het midden. Er is van alles mogelijk met hiv!

Waarom doen we dit op zo'n Open-je-Deuren Dag? Omdat het niet altijd eenvoudig is om vertrouwen te hebben in je eigen toekomst. Hiv hebben betekent ook elke keer weer tegen vooroordelen of oordelen van anderen oplopen. Elke keer als je in een nieuwe situatie komt moet je weer nadenken over of je het vertelt, van je hiv, en waarom wel of niet. Als je verhuist, een nieuwe studie begint of van baan verandert, als je een leuke nieuwe man of vrouw ontmoet, van tandarts wisselt of van huisarts..... Het komt steeds terug. Soms verlies je dan de moed.

Wat we op de Open-je-Deuren Dag met eigen ogen konden zien, is dat het wel degelijk kan: een opleiding, werk, een relatie, kinderen krijgen! Dat vraagt wel wat van je. Het vraagt vertrouwen, moed en kracht. Gelukkig zijn er veel verschillende bronnen van levenskracht waar we toegang toe hebben! Een aantal daarvan vind je op deze site, onder de levenskrachtverhalen. Hoe zit dat met jou?
Waar vind jij het vertrouwen, de moed en de kracht om posithiv te leven, een leven lang?
Vertel het op deze website, en deel jouw krachtbron met anderen!

some-english-info