Jongeren en hiv

Young & brave!

Jong zijn en hiv krijgen. Al is hiv dan best wel goed te behandelen, hoef je helemaal niet ziek te worden en kan je er lang mee leven, het is toch niet niks. Leven met hiv, het lijkt misschien veel gemakkelijker dan vroeger, maar aan de andere kant ook weer niet….

Hier kun je lezen wat het van binnen kan betekenen, als je hiv hebt. Over de diepere vragen die op kunnen komen. Vragen naar wat voor jou in je leven echt belangrijk is, over wie je bent en wie je wil zijn, over wat voor soort leven je wilt leiden, en wie daarin belangrijk zijn voor jou.

Lang leven met hiv

Jong hiv krijgen betekent ineens niet ‘gewoon’ een leven voor je hebben, maar een leven met hiv. Hoe kijk jij tegen je toekomst met hiv aan? Verandert het je kijk op wat voor leven je wilt gaan leiden? Hoe is dat voor je? Lees meer

Hoe zien ze mij, wie ben ik?

Mensen denken nog wel eens dat het je eigen schuld is als je nu nog hiv krijgt. Ze hebben hun oordeel over jou al klaar. Wat doet dat met je? Heb je last van schaamte, ben je het zelf wel met ze eens, of word je er juist boos van? Hoe zie je jezelf eigenlijk? Wie ben je nog meer dan iemand met hiv, wie wil je zijn, wie kan je zijn, wie durf je te zijn? Lees meer

Braaf of brave?

Gezond eten, regelmaat, je medicijnen op tijd innemen, safe sex, genoeg slapen… Ja, logisch, vindt je doktor, vindt je moeder, vindt iedereen. Maar vind jij dat zelf ook wel? Kijk jij zo tegen je nieuwe leven met hiv aan of misschien juist helemaal niet?
Betekent hiv hebben vanaf nu een braaf leven? Maar wat als je heel wat anders gewend was? Als jouw leven niet braaf was, en je daar ook niet op zit te wachten? Wat is braaf eigenlijk, en wat verlang je van jouw leven aan uitdagingen, prikkels, onvoorspelbare en onverwachte dingen? Is dat te combineren met hiv? En hoe dan?

Voor jezelf zorgen

Hoe jonger je bent als je erachter komt dat je hiv hebt, hoe logischer het is om daarin steun te krijgen van je ouders. Maar ouders kunnen ook negatief reageren, of je bent bang om het ze te vertellen. Wat gebeurt er tussen jou en je ouders? Verandert jullie relatie door jouw hiv? Wat betekent dat voor jou en je eigen leven?